“Kijken naar wat een kind nodig heeft”

Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen is jarig en voelt zich trots. Heel trots! Want de afgelopen vijftien jaar heeft Leergeld al duizenden kinderen mogen helpen. Ervoor kunnen zorgen dat ook zij, ondanks geldproblemen thuis, toch mee konden op schoolreisje, konden sporten bij een club of toneelles konden volgen.


En dat is dan ook precies waarom Leergeld op aarde is: om te bereiken dat alle kinderen kunnen meedoen in de samenleving. Hoe Leergeld in onze regio is ontstaan? “Oud-burgemeester Cox van Veldhoven schaarde bij zijn afscheid in 2006, onder het motto ‘geen cadeau’s maar geld voor Leergeld,’ een aanzienlijk bedrag’ bij elkaar als startkapitaal voor de oprichting van een stichting, die kinderen in armoede ondersteunt”, zegt Frans Heutinck, sinds 2009 coördinator bij Leergeld. Oud-wethouder en eerste voorzitter, Mieke van Lisdonk, ging de nobele uitdaging aan en op 11 april 2006 was Stichting Leergeld Veldhoven een feit.”

De Kempen

Ongeveer tegelijkertijd wilde Tom Verspaandonk, bestuurslid bij Leergeld, ook iets voor kansarme kinderen in de Kempen doen. “Ik kom uit een sigarenmakersgezin, we hadden het niet breed. Mijn studie had ik te danken aan ooms en tantes. Niet elk kind heeft dat geluk. Daar wilde ik iets mee. Leergeld Nederland wees mij op de ontwikkelingen in Veldhoven. Ik belde ze en… zo ontstond Leergeld Veldhoven en De Kempen. Mede dankzij de grote betrokkenheid van grote en kleine lokale sponsoren/donateurs, vieren wij nu ons vijftienjarig jubileum!”

Doelgroep

Aanvankelijk was Leergeld er alleen voor kinderen van uitkeringsgerechtigden. “Dat hebben we losgelaten’, zegt Heutinck. “Er zijn natuurlijk veel meer kinderen die door financiële problemen niet kunnen meedoen. Niet sporten, niet meedoen met de leuke dingen op school…Terwijl dat zó belangrijk is. Hun ouders werken wel, maar het inkomen is (tijdelijk) te laag, er zijn schulden of hoge vaste lasten. Ook zij hebben onze hulp hard nodig.”

Professionele organisatie

In vijftien jaar tijd is Leergeld van een kleine stichting uitgegroeid tot een professionele vrijwilligersorganisatie met zo’n vijftig deskundige medewerkers. Het huisbezoek staat in hun werkwijze nog steeds centraal. “Door op bezoek te gaan bij een cliënt, zien we veel meer dan alleen de financiële situatie”, zegt Heutinck. “Je ziet ook snel andere problemen en kan mensen via een ‘warme’ overdracht doorverwijzen naar andere organisaties.”

Warm

‘Warm’ is overigens een woord dat de Stichting goed typeert: “Wij zijn een ruimhartige organisatie”, zegt Verspaandonk trots. “Dat zijn we door áltijd te kijken naar wat een kind nodig heeft, niet persé naar waar het (wettelijk) recht op heeft. En valt dat wat nodig is niet binnen onze business, gaan we altijd op zoek naar andere mogelijkheden.

“Onze ‘formule’ werkt doordat we alle hulp in natura bieden”, vult Heutinck aan. “Zo betalen wij bijvoorbeeld de contributie rechtstreeks aan de voetbalclub. Zo kan het kind ook echt  gaan voetballen en gaat het geld niet toch aan andere dingen op. Leergeld kan armoede helaas niet oplossen. Wel kunnen we een kind voor een paar uur per week ‘weghalen’ uit de ellende. Daar doen we het voor.”