Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen rond het werk van Leergeld Veldhoven en de Kempen.
De vragen antwoorden zijn zorgvuldig samengesteld maar aan de antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend.
Aanvragen voor hulp worden altijd bekeken door een van onze medewerkers in een persoonlijk gesprek. Deze intermediair neemt op basis van de verkregen informatie of en in welke vorm hulp wordt verleend.
Wanneer er in een gezin geen geld is om een kind te laten meedoen met school- en/of buitenschoolse activiteiten kan Leergeld bepaalde kosten voor het kind betalen. Dit kunnen kosten zijn zoals het lidmaatschap van een vereniging, zwemles, muziekles, kosten voor gebruik van een computer, een fiets om naar school te kunnen, schoolspullen of bijvoorbeeld een bijdrage in de kosten van school gerelateerde reizen.
Leergeld betaald de kosten altijd rechtstreeks aan de betreffende school, vereniging of leverancier. Dit doet Leergeld om er zeker van te zijn dat de steun direct voor uw kind wordt gebruikt. Voorbeelden:
- Leergeld betaalt de contributie van de sportclub direct aan de sportclub.
- Leergeld geeft een tegoedbon waarmee uw kind sportkleding of -middelen kan kopen.
- Leergeld betaalt de kosten voor de zwemles direct aan de zwemschool.
- Leergeld geeft een tegoedbon waarmee uw kind schoolspullen kan kopen.
- Om een fiets te kunnen betalen geeft Leergeld een tegoedbon mee aan u of aan uw kind.
Soms maakt Leergeld afspraken met andere organisaties over dat zij ook een gedeelte van de kosten voor hun rekening nemen.
Een aanvraag indienen kan via het aanvraagformulier. Dat formulier staat op deze website.
Klik op Aanvraag.
U vindt deze gegevens op u onze pagina contactgegevens.
Leergeld is een particuliere vrijwilligersorganisatie die draait op schenkingen van donateurs. Een deel van het geld ontvangt Leergeld van de overheid. Gemeenten beschikken jaarlijks over een extra bedrag om de gevolgen van armoede voor kinderen te bestrijden. Om dit te bereiken, besteden gemeenten dit bedrag o.a. via Stichting Leergeld.
Leergeld begrijpt dat u niet met uw privésituatie te koop wilt lopen. Juist daarom komen we bij u thuis langs. We gaan zorgvuldig om met uw privacy. Daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt met de mensen waar we mee samenwerken. Zij willen, net als wij, dat uw kind mee kan doen. Uw kind, of andere kinderen, hoeven er niets van te merken.
De werkwijze van Leergeld is als volgt:
- U dient een aanvraag in.
- Een medewerker (intermediair) komt bij u thuis op bezoek.
- De intermediair bespreekt uw financiële situatie met u.
- Deze vraagt ook waar uw kind niet aan mee kan doen en wat de gemeente of andere organisaties voor u kunnen doen.
- De intermediair legt zijn bevindingen vast en licht de aanvraag toe aan de coördinator.
- De coördinator beslist of de ondersteuning wordt toegekend.
Er wordt altijd in alle redelijkheid gekeken welke ondersteuning het meest nodig is om een kind te laten meedoen. Geen enkel kind doet aan alles mee. Daar hebben de meeste ouders ook de financiën niet voor. Leergeld biedt ondersteuning op het gebied waar het voor het kind het meeste bijdraagt aan het meedoen.
Dat ligt aan de financiële situatie van uw gezin. De medewerker die u thuis bezoekt, legt zijn bevindingen over uw (financiële) situatie vast en licht de aanvraag toe aan de coördinator. De coördinator beslist vervolgens of de aanvraag wordt toegekend.
U ontvangt geen geld van Leergeld. Via verenigingen, sportclubs, scholen, bedrijven en andere organisaties regelt Leergeld de ondersteuning voor uw kind. Pasjes, contributies enz. worden rechtstreeks aan deze verenigingen en instellingen betaald. Uw kind zal niet eens merken dat Leergeld een aantal zaken regelt.
Leergeld vindt van niet. Binnen- en buitenschoolse activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die steeds niet mee kunnen doen, raken geïsoleerd. Dat wil Leergeld voorkomen.
Leergeld is er voor alle kinderen tussen 0 en 18 jaar.
Kijk op deze website en klik op contact.
Alle kinderen moeten mee kunnen doen aan de maatschappij. Zo kunnen ze zich ontwikkelen.
Leren omgaan met elkaar, omgaan met nieuwe situaties, omgaan met verliezen en winnen,
je verdraagzaam gedragen, de regels kunnen volgen. Deze zaken zijn belangrijk om later in de maatschappij een plek te hebben waar je je prettig voelt. Kinderen mogen zich niet aan de kant gezet voelen. Dat vindt Leergeld belangrijk.
U moet aantonen dat u echt het geld niet heeft om uw kind mee te laten doen. De medewerker zal u daarom vragen de financiële administratie te laten zien. Denk ook aan salarisstroken en een overzicht van eventuele schulden. Bij een bevestiging van uw aanvraag ontvangt u een schrijven van Leergeld met daarin een bijlage over welke gegevens u bij de hand moet hebben tijdens het gesprek bij u thuis.
Alle kinderen moeten gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Leergeld wil bereiken dat niemand aan de kant blijft staan, dat ieder kind mee kan doen met bijvoorbeeld een sportclub, een pas voor de bibliotheek, een schoolreis of een bezoek aan een toneel- of andere voorstelling.
Voorbeelden van ondersteuning door Leergeld zijn de betaling van een fiets, een laptop voor school, andere schoolkosten, sportcontributie, sportschoenen, zwemles, muziek- of balletles. Het kan dus van alles zijn. Iedere aanvraag voor ondersteuning is uniek en wordt ook zo beoordeeld. Er wordt altijd in alle redelijkheid gekeken of de bijdrage van Leergeld een kind helpt om mee te doen.
Leergeld is een vrijwilligersorganisatie. Alle medewerkers werken vrijwillig en krijgen daar geen geld voor. Daarnaast probeert Leergeld de organisatiekosten zo laag mogelijk te houden.
Hebt u zelf vragen stel die dan via het online contact formulier.
Wilt u nu een aanvraag indienen ga dan naar aanvraag.
Hier vindt u per regio een formulier. Vul dit in, verstuur het en uw aanvraag wordt in behandeling genomen.