Eindhovense ouderen helpen de Sint een handje om Veldhovense kinderen te verrassen.

Ruim 150 Veldhovense gezinnen treffen op 30 november een surprisezak aan bij de voordeur. Deze Sinterklaasactie is een initiatief van het dagcentrum van Vitalis Wissehaege uit Eindhoven en Veldwijzer uit Veldhoven.

Een zestal senioren zit deze dinsdagmorgen rond een grote tafel met daarop speelgoed en rollen inpakpapier. Het zijn bezoekers van dagcentrum Wissehaege die lijden aan een vorm van dementie. Al wekenlang vermaken ze zich met het inpakken van honderden cadeaus.

Oproepen via social media en het benaderen van bedrijven leverden een complete speelgoedwinkel op. Maar ook toegangskaarten voor binnenspeeltuinen en ­bioscoop- en dinerbonnen.
Herinneringen ophalen fijne motoriek oefenen tijdens dagprogramma
Het inpakken is onderdeel van het dagprogramma van de bezoekers. Ze halen herinneringen op en ­oefenen de fijne motoriek. ,,Onze bezoekers komen uit de jaren dertig en veertig. Vanuit de crisisjaren weten zij wat het betekent om elk dubbeltje te moeten omdraaien. De mensen die de cadeaus krijgen, kunnen zich ook geen luxe permitteren. Onze actie sluit mooi aan bij het motto van Vitalis: je doet ertoe voor de ander”, legt Van der Velden uit.
Via dorpsgenoot Wim Meijberg kwam Van der Velden uit bij Veldwijzer, het samenwerkingsverband van Voedselbank, stichting Leergeld en Bureau Sociaal Raadslieden in Veldhoven. Dit is een fantastisch project, vindt Frans Heutinck van de Stichting Leergeld. ,,Veel kinderen van onze doelgroep vinden Sinterklaas maar niets. Zij krijgen weinig of geen cadeautjes en ze moeten op school luisteren naar alle verhalen van kinderen over de mooie geschenken die ze hebben gekregen. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen we ruim honderdvijftig gezinnen in Veldhoven blij maken met een surprisezak.”

Vrijdag worden op basis van de samenstelling van gezinnen de surprisezakken gevuld. Vrijwilligers van Veldwijzer leveren zaterdag de verrassing af bij de gezinnen.

Foto :Sem Wijnhoven. Tekst: Ad Adriaans.  Bron: ED