Stel, je bent geboren in Angola, komt als klein jongetje terecht in Reusel en je wordt gepest vanwege je afkomst en omdat je thuis ‘niet veel hebt’. Maar je bent goed in atletiek. Zo goed, dat je uiteindelijk met je team Nederlands Jeugdkampioen wordt op de 4 x 100 m estafette en dan opeens is Nederland geïnteresseerd in jouw verhaal.

Het overkwam de nu 22-jarige Domingos Muanza, in de spotlight bij lokale, regionale en landelijke media. Zaterdag 14 november stond er nog een cameraploeg van Talpa op de stoep, om een filmpje op te nemen over zijn leven.

“Ik was anderhalf toen ik in Nederland kwam”, begint Domingos. “En na jaren in een AZC, kwamen we op mijn zesde in Reusel terecht. Mijn ouders spraken de taal niet, mochten niet werken. We leefden van een uitkering. Op een dag kreeg mijn moeder via mijn basisschool een flyer van Stichting Leergeld en toen ging het balletje rollen.”

Flyer Leergeld

Want dankzij Leergeld kregen de kinderen van het gezin schoolspullen, konden ze sporten, op zwemles en muziekles.

Dingen die kinderen zó nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. “Ik was altijd al fanatiek en wilde dolgraag op atletiek. Dat kon nu, want Leergeld betaalde de contributie én de sportspullen. Al snel bleek ik talent te hebben en daardoor ontgroeide ik uiteindelijk de lokale atletiekvereniging. Ik ging in Tilburg trainen en kon vanaf toen meedoen aan allerlei regionale en landelijke wedstrijden. Ook dat was mogelijk omdat Leergeld een apart potje had voor kinderen met toptalent.”

Domingos Muaza

Inmiddels heeft Domingos al heel wat overwinningen op zijn naam staan. Daarnaast heeft hij zijn studie Sport en Bewegen en Sport en Coördinator afgerond, werkt hij in een sportschool, zet hij zich in voor kinderen én heeft hij zijn eigen bedrijfje Domingos Muaza Coaching voor persoonlijke trainingen.

Kortom, het gaat hem heel goed! “Ik heb veel respect voor mijn ouders, die mij hebben geleerd er voor te gaan. Ze zeiden: ‘Nederland is een goed georganiseerd land met veel kansen. Grijp ze en maak juiste keuzes’. Ik ben hen er dankbaar voor. Net als voor Leergeld, want met de kansen die Leergeld mij gaf, had ik de motivatie om door te zetten.

Het heeft er ook toe geleid dat we in Reusel zijn geaccepteerd en geïntegreerd.” Wat betreft het filmpje van Talpa? Dat wordt zaterdag 28 november, rond 21.30 uur, uitgezonden op SBS6. “

Als klein gepest mannetje zei ik al: “Let maar op, ik word straks de snelste en haal daar de krant mee.”
Dat is nu uitgekomen!”