Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen ziet ontstaan nieuwe doelgroepen.
Ruim 330 laptops beschikbaar gesteld tijdens tweede lockdown

Het aantal laptops dat de Stichting Leergeld sinds de tweede lock down heeft verspreid onder Leergelden en scholen in de buurt loopt steeds verder op. Inmiddels zijn er vanaf eind december 2020 tot nu al zo’n 330 laptops verspreid. Leergeld ziet een mogelijke verklaring in het ontstaan van ‘nieuwe’ doelgroepen, maar ook door het alerter reageren van scholen.

Ook in Veldhoven en de Kempen zijn er veel kinderen die vanwege de financiële positie van hun ouders kwetsbaar zijn. Ze kunnen daardoor niet meedoen aan bijvoorbeeld sport of een schoolreisje. Of zeer actueel, door het ontbreken van een computer, niet deelnemen aan het online thuisonderwijs.

“Het aantal kwetsbare kinderen neemt door de coronacrisis alleen maar toe. We zien nieuwe doelgroepen ontstaan”, zegt Angela van Gerwen van Leergeld. “Die van kleine ondernemers en zzp’ers, maar ook uit de agrarische sector. Mensen die door de uitbraak van corona opeens geen of veel minder inkomsten hebben. Ook hun kinderen moeten we natuurlijk heel snel aan laptops helpen om leerachterstanden te voorkomen of te beperken.”

Gelijke kansen
Nu de scholen voor de tweede keer dicht zijn, zoeken zij nu zelf sneller de samenwerking met Leergeld op. “Waar we tijdens de eerste lock down vooral bezig waren met het inrichten van het online onderwijs zelf, schakelen we nu meteen als een kind niet mee kan doen aan die online lessen”, aldus Ilse Wielockx van basisschool Wereldwijs in Eersel. “Elk kind moet gelijke kansen op onderwijs hebben. Dankzij Leergeld beschikt elke leerling van ons nu over een eigen device. Daardoor hebben wij steeds alle kinderen in beeld en garanderen we de kwaliteit van ons onderwijs zo goed mogelijk.”

Samenwerking
Leergeld heeft de ruim 330 laptops/chromebooks kunnen uitdelen dankzij haar samenwerking met Brainport Development en ondernemingen in de buurt zoals ASML en NXP. Zij hebben de devices gratis aangeboden. Het gaat om gebruikte laptops van enkele jaren oud. Vrijwilligers van Leergeld maakten ze gebruiksklaar, waarna ze vervolgens vooral zijn verspreid onder basisschoolkinderen.