Bestuurswisseling Leergeld

niet van toepassing

“We praten over flinke bedragen”

Penningmeesters zijn doorgaans bestuursleden op de achtergrond. Zij beheren het geld en leggen daarover verantwoording af. Hun adviezen zijn vaak bepalend voor het beleid. Een wisseling in het bestuur bij Stichting Leergeld Veldhoven & De Kempen is de aanleiding tot een profilering van deze mannen die voor Leergeld op de portemonnee passen.
Na ruim tien jaar neemt Wil de Kort afscheid als financiële man van Leergeld. Na 12 jaar mag je geen bestuurslid meer zijn. Wil vindt dat een goede zaak: “Zo kun je tijdig en in alle rust aan opvolging werken. Het geeft voldoening dat we tijdig een ervaren collega vonden. Gezien ons vakgebied is dat wel bijzonder.”


Accountant

Wil neemt ook afscheid van zijn arbeidzame leven. Als register accountant bij Linden Accountants (een groot Veldhovens accountantskantoor) was hij vooral actief in het Midden- en Kleinbedrijf en privé voor tal van verenigingen en stichtingen zoals Art4You (muziekschool) ,De Schalm , Vekemans Fonds en Harmonie Sint Cecilia. Ongetwijfeld in opdracht van zijn baas? Wil: “Dat maak ik altijd zelf nog wel uit. Op zo’n manier zou het ook niet werken. Je moet gemotiveerd zijn om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Financiën is een vak apart dat niet snel wordt opgepakt. In mijn periode groeide het budget van ongeveer 40.00 naar 350.000 Euro. Een gigantische groei, we praten over flinke bedragen. 

Dat brengt een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee. Een kenmerk van Leergeld is dat de vrijwilligers allemaal een professionele achtergrond hebben en enorm betrokken zijn. Dat is denk ik de reden waardoor zo efficiënt en doelmatig wordt gewerkt”.

Klein bier

Voor Wil en zijn opvolger Hanco Sinke bestaat geen ‘klein bier’. Niet de omvang van de steun bepaalt de waarde, wel de impact. Hanco: “Natuurlijk helpt de steun van mijn werkgever (ASML, een grote sponsor van Leergeld- red.) enorm. Maar een spontane inzameling op een buurtfeestje vinden we net zo belangrijk. Mooipraterij? Zeker niet. De aandacht voor zo’n actie binnen de netwerken van de gulle gevers dragen bij tot de bekendheid van Leergeld. Waar dat kan maken we die initiatieven bekend. Die bekendheid is essentieel want hoewel wij veel meer mensen kunnen helpen, bereiken we nog steeds slechts 50% van de doelgroep.” Wil vult aan: “Dat is landelijk gezien veel hoor. Volgens de gemeenten waar wij werken kunnen wij meer probleemdragers bereiken dan zijzelf.”

ZZP en scheiding

Accountants weten hoe je met geld moet omgaan. Hoe voorkom je dat je de gang naar Leergeld moet maken? Een lastige vraag want schuldproblematiek ontstaat deels door onvoorziene ontwikkelingen. Wil: “Steeds meer ouders vragen steun hoewel ze zelf een baan hebben. Een echtscheiding die tekortdoet aan de kinderen is een veelvoorkomende oorzaak. Daarnaast zien we een groeiend aantal ZZP-ers die in de problemen raken.” Hanco: “Kijk op tijd uit naar budgetcoaches. Hun belangrijkste advies zal zijn: let op geldstromen. Tal van abonnementen en periodieke betalingen zijn eigenlijk overbodig en 10 keer 10 Euro in de maand is wel een week boodschappen doen in een discountsuper.”